משכון נכס בעת נטילת משכנתא

לאחר שהבנו מהי הלוואת משכנתא, נבין את ההשלכות של המשכנתא מבחינת הנכס עצמו. מה שיקרה ברישומי הנכס לאחר נטילת הלוואת המשכנתא הוא משכון הנכס לטובת הבנק.

מה זה משכון נכס?

משכון משמעו שעבוד של נכס כבטוחה בעת קבלת משכנתא מגורם כמו בנק למשכנתאות. כאשר לווה נוטל הלוואת משכנתא, הבנק דורש ממנו למשכן את הנכס שלו, כלומר לרשום זכויות לטובת הבנק. על כן, נקראת הלוואת 'משכנתא' בשם זה, בשל המשכון.

על סמך מה הבנקים רושמים משכון על נכס?

הבנקים בישראל פועלים על פי חוק המשכון, תשכ"ז-1967 ועל פי תקנות המשכון (סדרי רישום ועיון), תשנ"ד-1994, המסדירים את כל נושא המשכון. את המשכון רושמים ברשם המשכונות. רשם המשכונות מנהל מאגר על פי די ובו כל המידע הרלוונטי- מידע על משכונות (מי החייב, איזה נכס, לטובת מי המשכון וכו'), הודעות על רישום משכון ועוד.

הנחיות בנק ישראל לעניין משכון נכס

בשנת 2021 פרסם בנק ישראל הנחיות לבנקים למשכנתאות בנוגע למשכון נכסים. על פי העדכון החדש, יש מספר שינויים שכדאי להכיר. ראשית, בעבר ניתן היה למשכן נכס קיים עד לשיעור של 50%, לטובת קנייה של נכס נוסף. מאז העדכון לא ניתן למשכן נכס קיים עבור רכישת נכס נוסף.

בנוסף, לעיתים משפרי דיור מבקשים לקבל מימון עבור רכישת דירה נוסף, בכפוף לכך שהם ימכרו את הדירה שיש בבעלותם באותה נקודת זמן. כלומר, יבצע מהלך של שיפור דיור (קניית נכס שני ומכירת הנכס הראשון). בנק ישראל הגביל את המהלך הזה במספר תנאים:

  • 1) שיעור המימון המירבי יעמוד על 50% משווי הדירה השנייה.
  • 2) המימון יבוצע בעזרת הלוואת גישור והזמן המירבי למשכנתא יהיה הזמן המירבי שמוגדר על פי רשות המיסים למכירת דירה קיימת (ככל שמדובר בדירה מקבלן, קיימת הארכה לתקופת הזמן).

צריכים
משכנתא?

קבלו ייעוץ
התאמות נגישות באתר
שינוי צבע טקסט
שינוי צבע רקע
שינוי צבע כותרות
הגדלה והקטנת הגופן
שינוי מרווח בין שורות
שינוי מרווח בין אותיות